چرا ایران با دولت ترامپ مذاکره نمی‌کند؟

سیدحسین موسویان

ساعاتی قبل از شروع نطق رئیس جمهور آمریکا در نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دونالد ترامپ در پیام توییتری اعلام کرد: به رغم درخواست ها، هیچ برنامه ای برای ملاقات با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، ندارم. شاید این ملاقات روزی در آینده اتفاق بیافتد. مطمئنم که ایشان انسان دوست‌داشتنی است. این توییت بعد از چند هفته گمانه‌زنی ناظران سیاسی در مورد احتمال دیدار سران دو کشور در حاشیه اجلاس سازمان ملل، منتشر شد.

درست است که ملاقات دوجانبه بین ایران و آمریکا صورت نگرفت اما نه به خاطر این که دونالد ترامپ در پیام توییتری خود آن را رد کرد بلکه بدین خاطر که ایران در شرایط فعلی هیچ تمایلی به مذاکره دوجانبه با آمریکا ندارد. در یک سال اخیر، ایران هشت بار تقاضای دولت ترامپ برای ملاقات دوجانبه را رد کرده و در سفر اخیر به نیویورک نیز آقای روحانی بر این موضوع تاکید داشت که کشورش هیچ تمایلی به ملاقات دوجانبه با دولت ترامپ ندارد.

اما دلایلی که ایران نمی‌خواهد با ترامپ گفت‌وگو کند:

۱- هیچ دلیلی برای ترک برجام توسط آمریکا وجود ندارد زیرا این توافق پس از سال‌ها مذاکرات فشرده و سخت به نتیجه رسیده است. در سال ۲۰۱۵ میلادی، باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا اظهار داشت که برجام جامع‌ترین و شفاف‌ترین نظام بازرسی و راستی آزمایی بین المللی است که در تاریخ هسته‌ای بی‌سابقه است لذا برجام بزرگترین نگرانی جامعه بین الملل در مورد ماهیت برنامه هسته ای ایران را برطرف و تضمین کرده که برنامه هسته ای ایران همواره صلح آمیز خواهد بود. همچنین برجام از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد به عنوان عالی ترین مرجع قانونی و حقوقی جهان طی قطعنامه ۲۲۳۱به تصویب رسید. در طی سه سال اخیر نیز آژانس بین المللی انرژی هسته ای بارها طی گزارش های مختلف تاکید کرده که ایران مفاد برجام را به طور کامل اجراء کرده است. از این رو با توجه به اینکه ایران همه تعهداتش را انجام داده و جهان پذیرفته که این یک توافق جامعی است، دلیلی برای مذاکرات مجدد هسته ای وجود ندارد.

۲- دولت دونالد ترامپ به دنبال کشاندن ایران به پای میز مذاکره از طریق توسل به سیاست های افراطی و جنگ طلبانه و تهدید ات مستمر است. آمریکا تحت نفوذ اسرائیل قصد دارد علیه ایران، یک اتحاد نظامی در خاورمیانه شکل دهد. چنین سیاستی ممکن است در مورد کره شمالی کارایی داشته باشد اما در مورد ایران هرگز. لذا چنین رفتاری موجب شده که تهران به صداقت ترامپ در مورد گفت‌وگو مظنون باشد. علاوه بر آن، ترامپ با خروج از برجامی که توسط دولت قبل امضاء شده و شورای امنیت سازمان ملل و همه نهادهای ذی ربط بین المللی نیز آن را تایید کرده اند، در واقع نشان داد که آمریکا حتی به امضای خود هم پایبند نبوده و شریک قابل اعتمادی برای توافق نیست.

۳- دولت فعلی آمریکا به دنبال چیزی جز براندازی نظام جمهوری اسلامی نیست. مهره های اصلی دولت ترامپ از جمله جان بولتون مشاور امنیت ملی و مایک پمپئو وزیر خارجه در خط مقدم این سیاست هستند. بنابراین کدام دولت در روی کره زمین حاضر است با دولتی که به دنبال براندازی اوست، تعامل کند.

۴- ایران نمی تواند با دولتی در آمریکا مذاکره کند که ممکن است به زودی قدرت را از دست بدهد. امروز دولت ترامپ در آمریکا به خاطر احتمال نقض قانون اساسی در مورد مداخله روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ تحت فشار فزاینده برای استیضاح است و اگر دموکرات‌ها انتخابات در پیش روی کنگره در ماه نوامبر پیروز شوند، ممکن است احتمال استیضاح بیشتر شود.

حتی اگر دولت ترامپ استیضاح نشود، شانس وی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ میلادی محدود است. میزان رضایت عمومی از ترامپ در آمریکا کمتر از ۹ رئیس‌جمهور پیشین است. خنده تمسخرآمیز روسای کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل بعد از ادعای او که دستاوردهای دولتش از هر رئیس‌جمهوری در تاریخ آمریکا بیشتر بوده گواه از کم‌اعتباری دولت او در داخل و خارج از آمریکا دارد.

با توجه به شرایط نامساعد در فضای سیاسی فعلی داخل آمریکا، ممکن است ایران صبر کند تا ترامپ قدرت را از دست داده و با جانشین بعدی در صورتی که شریک خوبی برای مذاکره باشد، گفت‌وگو کند. دولت ایران عجله ای ندارد. با وجود فشار آمریکا، متحدین اروپایی پای برجام ایستاده و بخ دنبال ساز و کار و مکانیزم‌هایی برای نقل وانتقالات مالی هستند تا قانونا تحریم‌های آمریکا را دور بزنند. چین و روسیه هم به این مکانیزم جدید خواهند پیوست.

به عبارت دیگر، ایران تا به حال صبر کرده و می تواند دو سال دیگر تا انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ صبر کند. در این فاصله، اگر دولت ترامپ تصمیم به تغییری بنیادین در خط و مشی سیاست خارجی خود در قبال ایران گرفت، ایران ممکن است برای مذاکره مجدد اعلام آمادگی کند.

منبع: ایسنا به نقل از  الجزیره

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

2 پاسخ

  1. ایران و مردمش در سختی اند ولی هنوز انقدر درمانده نشده اند که به استقبال شخص مردود و مطرودی مثل ترامپ برود.
    پرنسپ و شخصیت ترامپ، بولتون، و پمپئو کجا و درمقابل جان کری و اوباما کجا.
    البته سیاست است و مصلحت سنجی و در لحظه تعیین می شود. اختلاف نظر و تشخیص هم بین کارشناسان چه سرکار و چه بیکار وجود دارد.
    در عین حال اگر ترامپ کمی معطل شود وایران از سر عدم اضطرار با او مذاکره کند، میتواند نتایج بهتری بگیرد.
    بد نیست جلو قلدر و bully کمی بایستیم !

  2. باسلام؛بلاخره ما نفهمیدیم آرزوی آقای موسویان راکه اگر جای روحانی بود، باور کنیم وبدعا بخواهیم .یا دلایل متقن اور ا در چرایی عدم مذاکره مقام عظمی با ترامپ بپذیریم.آقای موسویان در مورد سیاست مذاکره با امریکا حتی در صورت کمرنگ وپولیتیکالش با ولی فقیه نهایتا زاویه پیدا کرده اند وحالا باید شاکر باشند که خدای عزوجل آرزوی ایشان را بر آورده نکرد،که طرفدار مذاکره بودند ومیخواستند ،ترامپ را به طهران بخوانند.آن چیزی که بنده را نگران کرده است ،حواله به نسیه آقای موسویان است که حکومت میتواند دو سال دیگر منتظر بماند تا فاتحه حاکمیت ترامپ بر امریکا خواننده شود واگر در این مدت تحریمها دمار از روزگار ملت در بیاورد هم کک ایشان نمی گزد.آیا واقعا اقای موسویان اینقدر بی رحم شده اند که زجر ملت که به قول امامشان ولی نعمت اوست برایش کوچکترین ارزشی نداشته باشد؟!!این چه سیاستمداری است که جرئت کرده است ،تازه سیاست جدید رهبر را تبیین وتفسیر کند وبه خیل ناآگاهان خارجی خود بخوراند.آقای موسویان نیز قصد دارد فرهنگ ومدنیت امریکا ،نه خود ترامپ را ؛با شمشیر چوبین به مبارزه بطلبد ،داد فلسطینیان از اسرائیل بستاندوتا بیست وپنج سال آینده ازآن را از صحنه روزگار حذف کند.راستی این سیاستمدار پیش وجدان وشرف خویش چه قماری کرده است که اگر روزی سر ملت ایران در این معامله بر دار برود،مسئله برای او چه حکمی پیدا خواهد کرد واو در محکمه الهی وملت چه جوابی خواهد داشت وچه پاسخی را نیز به ابناء وطن وبدتر به فرزندان خود در خانه وآینده خواهد داشت؟!!…راستی ایا اینقدر طمع وحرص وآز میتواند ،چشمان یک انسان معتقد به حکمیت الله برزمین را کور ونابینا سازد.روایت کرده اند دریکی از جنگ ها ودر اثنای جنگ امام علی(ع) مدام از مالک اشتر یاری می طلبید وکمک میخواست که مالک با درنگ وبالاخره از روی ناچاری به مدد وی میشتابدوسربازان مهاجم دشمن را می تاراند،پس از خاتمه جنگ به حضور حضرت می رسد وبا تشدد سئوال می کند که آن چه حرکتی بود که مرا به تکرار صدا زدی واندکی مانده بود که به معاویه برسم واو را هلاک کنم.حضرت فرمود:ای مالک بخدا قسم موقعی که شما را صدا میزدم ،اندک مهلتی باقیمانده بود که سربازان دشمن بر من دسترسی یافته ومرا بکشندومصلحت وحکم خدا این بود که بر گردی!!!…مالک ساکت شد.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »