ترور سردار سلیمانی آینده را سیاه‌تر می‌کند

علی کشتگر

توسعه، فرهنگ، عدالت و دموکراسی به‌ویژه در جهان پر تلاطم امروز، فی‌نفسه با خشونت و ترور و جنگ از جانب هر کس و با هر بهانه و نیتی که دنبال شود، ناسازگار است. چرا که ترور علاوه بر غیر اخلاقی بودن آن، غیرعقلانی است و فقط پیامدهای منفی و زخم‌های غیرقابل التیام از آن متصور است.

سال‌ها پیش به‌محض اینکه خبر ترور جلاد اوین اسدالله لاجوردی را شنیدم در حالی که بسیاری برای مجاهدین کف می‌زدند، آن اقدام را محکوم کردم و نوشتم که راه عدالت و آزادی از ترور نمی‌گذرد و هرکس به هر جنایتی متهم باشد باید در یک دادگاه صالحه، و اختیار در انتخاب وکیلی که خود تشخیص می‌دهد محاکمه شود. ترور سردار قاسم سلیمانی به مراتب از ترور لاجوردی بدتر و پیامدهای منفی آن اساسا با آن حرکت قابل مقایسه نیست.

این بار رئیس‌جمهور آمریکا، فرمانده بزرگترین ارتش جهان بدون آن که رسما با ایران در جنگ باشد، دستور ترور یک ژنرال نظامی ایران و همراهان او را صادر کرده و مسوولیت اقدام خود را با افتخار به عهده گرفته است. برای من نخستین پرسش آن است که این اقدام چه عواقبی برای ایران و منطقه می‌تواند به دنبال داشته باشد.

به عنوان یک فعال دموکراسی‌خواه و عدالت‌طلب که در همه سال‌های گذشته علیه سرکوب‌های خونین و اعمال تروریستی فرماندهان سپاه پاسداران نوشته‌ام، قتل سردار سلیمانی و همراهان او را به فرمان رئیس‌جمهور آمریکا محکوم می‌کنم. دشمنی من با دیکتاتوری خونریزی مذهبی جمهوری اسلامی و فرماندهان سرکوب که قاسم سلیمانی هم یکی از آنان بوده، نمی‌تواند موجب رضایت از اقدام خطرناک آمریکا شود.

البته اوج‌گیری تنش‌ها و درگیری‌های ایران و آمریکا در هفته‌های اخیر از جانب جریانات وابسته به جمهوری اسلامی و احتمالا به رهبری قاسم سلیمانی و به فرمان خامنه‌ای آغاز شد. پس از راکت‌پراکنی‌های نیروهای حشد الشعبی به سوی ادارات و مساکن آمریکایی‌ها در بغداد که موجب کشته‌شدن یک آمریکایی شد، حکومت آمریکا که قبلا نیز اعلام کرده بود در صورت کشته شدن آمریکایی‌ها انتقام خواهد گرفت، پایگاه‌های شبه نظامیان حشدالشعبی را بمباران کرد که به کشته شدن و زخمی شدن ده‌ها نفر از شبه نظامیان انجامید. پس از آن بود که این نیروها به سفارت آمریکا حمله‌ور شدند که آن حرکت نیز تهدیدهای آمریکا را به همراه داشت و دو روز پیش از قتل سلیمانی نیز آمریکا به جمهوری اسلامی هشدار داده بود که در صورت تدارک دوباره برای حمله به اتباع و تاسیسات آمریکا در عراق، نیروهای آمریکایی به اقدامات پیشگیرانه دست خواهند زد.

پیامدها:

– هدف جمهوری اسلامی از تشدید تنش‌های ایران و آمریکا در عراق، که بلافاصله پس از سرکوب‌های خونین اعتراضات وسیع مردم ایران دنبال شد، تحت‌الشعاع قرار دادن عواقب سرکوب اعتراضات، فرار از پرسش‌های مطرح در بدنه نیروهای مسلح و در میان هواداران سنتی جمهوری اسلامی و نیز به انحراف کشاندن اعتراضات حق‌طلبانه عراقی‌ها بود.

– قتل سردار سلیمانی، هرچند ضربه سنگینی به جمهوری اسلامی است، اما در عین حال خامنه‌ای و دستگاه‌های سرکوب او را تا اندازه‌ای به هدف خود رسانده است. چرا که آنان با بهره‌برداری از عواطف و احساساتی که با ترور سلیمانی در بدنه نیروهای مسلح و بسیج و طرفداران سنتی جمهوری اسلامی پدید آمده، موقتا ترک‌ها و شکاف‌های پس از سرکوب اعتراضات را پر می‌کنند. و بحران پدید آمده در بدنه نظام را در کوتاه مدت پشت سر می‌گذارند.

– پیامد دیگر این اتفاق، احتمال جنگ‌های منطقه‌ای میان دو کشور و به محاق رفتن هر گونه مذاکره و توافقی در آینده نزدیک است.

-به هموطنانی که از این اتفاق ابراز شادمانی می‌کنند یادآوری می‌کنم  که به جای نگاه انتقامی به عواقب این حادثه فکر کنند. قتل یک سردار سپاه هر چقدر هم که برای جمهوری اسلامی دردناک باشد، بر خلاف تصور برخی از هموطنان کمر دستگاه سرکوب را نمی‌شکند، بلکه دستگاه سرکوب عواطف و احساسات پدید آمده را نیز به حساب کارت اعتباری بی‌اعتبار شده خود می‌ریزد. به جای ابراز شادمانی نگران عواقب تشدید خصومت‌ها میان ایران و آمریکا و شعله ور شدن جنگ باید بود.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

13 پاسخ

  1. من فکر نمی کنم در جهان بی مسئولیت تر از آن دسته باصطلاح اپوزیسیون ایران که دلخوش حمله و تجاوز به ایرانند داشته باشیم. در خارج لمیده و اکثر غریب به اتفاق هیچ هزینه جدی جز جلای وطن در این نظام نکبت نداده اند، اما از حمله به میهن خود مستقیم و غیر مستقیم دفاع کرده و حتی به وطن فروشی خود افتخار هم می کنند! کافیست به برخی کامنت های آبکی زیر همین مقاله نگاه کنیم.
    مسئله اصلا قهرمان بودن یا نبودن سلیمانی نیست. سوال اینجاست که کدام قانون بین المللی، کدام موازین حقوقی و انسانی به امریکا این اجازه را می دهد که از هزاران کیلومتر آنسوتر جان مهمانان رسمی کشوری را بگیرد؟ آن هم جان یک افسر بلندپایه کشوری که رسما با آن در جنگ نیست؟ آیا این بمعنای اعلان جنگ نیست؟ کسی که برای این اقدام تروریستی شادی و پایکوبی کند، نه از میهن دوستی بویی برده و نه از سیاست. چون آنقدر کوته بین است که بعد از این همه سال قادر به دیدن عواقب حملات امریکا به عراق، افغانستان، لیبی و … برای مردمان آن کشورها و حاکمیت ملی آنها نیست. پیشنهاد من به اینجور موجودات اینست که شما که تحت هیچ شرایطی حاضر به بازگشت به ایران حتی پس از سرنگونی آخوندها نیستید، لااقل شر مرسانید و برای این مردم جان به لب رسیده بدبختی های بیشتری فراهم نکنید! کدام انسان دارای فهم و شعور و وجدان طرفدار جنگ می شود؟
    شرم و حیا هم خوب چیزیست، حتی برای پهلوی چی ها و یا مسخ شدگان مسعود و مریم!

  2. جناب آنتی تز
    در طول صد سال اخیر نه دوران به اصطلاح جمهوری اسلامی، نه رژیم شاه، و نه قاجار، یکی مثل قاسم سلیمانی نبوده، برو کمی تاریخ بخون!
    ژنرال دوگل و مارشال رومر و مک آرتور شاید به پای، پا! ی قاسم سلیمانی برسند. چون بقول پرویز پرستوئی، بازیگر ملی و محبوب ایران، قاسم سلیمانی روی زمین راه نمی رفت!
    تو هنوز فرق مترسک و ترامپی که سوسک شده را نمی بینی؟ برو سری به تصاویر نیویورک تایمز و واشنگتن پست، سی ان ان و سی بی اس، و تمام رسانه های دنیا بزن.
    صبح شده، پاشو! داره ظهر میشه!

  3. من هیچ آشنایی با ایشان ندارم. یک سایت نوشته بود که ایشان و هم قطاران دست کمی از دأعش ندارند و در لغایت به اینها میتوان گفت isis light

  4. علی تبریزی شما خودش را زیاد ناراحت نکن. جمهوری اسلامی از امثال حاج قاسم زیاد کپی کرده ، به فراخور حال و احوال هر جایی یکیشون را پیست میکنه. توی ماهشهر ، توی شیراز ، توی دمشق، توی رستوران میکونوس ، توی خونه بختیار یا فرخزاد . یا حتا توی کامنتای فضای مجازی. اون پهلوان هم برای انسانهای مخ پنبه ای پهلوان و قهرمانه برای یک انسان نرمال با فهم و شعوری حداقلی و در بهترین حالت ممکن ، فقط یک مترسکه… حالا چون اون دیگه دستش از دنیا کوتاهه بی خیال می شم و نمیگم که در حالتهای دیگه چی به حساب میاد…و ذاتش چی بود. خب تا امثال تو در در این اتمسفرند جمهوری اسلامی نگران دردسرهای ناشی از فهمیدن و شعور چنین مردمانی نیست.

  5. جناب کشتگر شما از آن دسته افرادی هستید که با نه خوانی تلاش دارد برای خود اعتبار درست کند اما به عنوان یک ورشکسته‌ی سیاسی اینقدر درک ندارید که بدانید کجا و کی باید سامت ماند. باور کنید که هیچکس شما را بابت عدم اظهار نظر نقد نخواهد کرد. شما حتی به اندازه یک جوان عراقی هم از اوضاع خراب و بحرانی عراق آگاهی ندارید. از فسادی که نفوذ جمهوری اسلامی در عراق و سوریه و لبنان به وجود آورده است. از بلایی که دخالت‌های بی‌جای سپاه بر سر اقتصاد و فرهنگ و اخلاق منطقه و نه فقط ایران آورد. شما به عنوان یکی از اعضای کادر مرکزی چریک‌های فدایی خلق سابق ترور انقلابی عباسعلی شهریاری را هم محکوم می‌کنید؟ یعنی چریک‌های فدایی پس از آسیب‌های جبران‌ناپذیری که عباسعلی شهریاری بر سر جنبش انقلابی ایران آورد معتقدید که نباید شر او را کم کرد تا زمانی که حکومت تغییر کرده و امکان یک محاکمه عادلانه برای عباسعلی شهریاری فراهم شود؟ به نظرم یک بار خودتان هم مقاله‌ی خود را بخوانید.

  6. متاسفانه این تنها آقای کشتگر نیست که قاعده های بازی سیاست را نمی شناسد. رئیسان حزبها و گروههای خارج کشور هم همین طورند اگر نه می دانستند که وقتی دشمن اصلی تو دشمنی وحشی و قوی است و چنگ بر حلقومت گذاشته و دارد خفه ات می کند، به دشمن او که دوستش نداری اما چنگش را از گلویت باز می کند اشاره نمی کنی که ولش کند تا خفه ات کند.
    آقای کشتگر می تواند در مقام یک سیاسی کشه کار که رهنمود هم می دهند، آیا می تواند بگوید اگر دستش و یا زورش می رسید باید چه هزینه ای برای از میان برداشتن این سرلشگر جنایتکار مقتدر می پرداخت؟ نکند با خواهش و تمنا از او می خواست به دادگاه برود و بعد با پای خودش به زندان تشریف فرما شود.
    سیاست درست این است که از جنگ میان ترامپ و ج.ا. بیشرین استفاده بشود. وادی سیاست جایی برای اخلاق رمانتیک ندارد. سیاست جایگاه تصمیم گیری و عمل است، آن هم به سرعت. در دنیای پرشتاب امروز تا کله چرخ داده ای (دشمن) خورَدَت.

  7. بنا بر نوشته آقای کشتگر ـ که من هم موافق آن هستم ـ کشتن قاسم سلیمانی در درازمدت و از نظر استراتژیک به نفع جنبش مردمی تمام میشود. پس جای هیچ نگرانی نیست چون یک مانع بزرگ برداشته شد. در مطبوعات غربی از سلیمانی بعنوان سومین شخص قدرتمند ایران نام برده میشود. میدانید عراقی های حشدالشعبی را چه کسی وارد ماهشهر کرده بود تا مردم بیگناه را در نیزارها به گلوله ببندند تا جمهوری اسلامی حفظ شود؟ اگر بر فرض آنچه آمریکائیها میگویند او برای اجرای عملیات تروریستی و خرابکارانه ـ که به نظر من با توجه به ترکیب همراهانش ـاحتمالش زیاد است ـ از سوریه وارد عراق شده بود و دست به عملیات باصطلاح موفقیت آمیز میزدند آنوقت واکنش ها چگونه میبود؟

  8. نگرانی برای جنگ ؟؟؟
    مثلا اگر جنگ بشه چی میشه؟
    ۱- هموطنان ما توسط نیروی متخاصم خارجی کشته میشن. البته بیشتر نظامی ها !

    ۲-زیر ساخت ها ممکنه ! ممکنه !آسیب ببینند.
    ۳- روند رشد اقتصادی کند یا متوقف میشه.
    ۴- صنعت توریسم آسیب میبینه.
    ۵- فروش نفت مختل میشه
    و…
    مرد حسابی
    ۱- توی سه ،چهار
    روز به روایتی بیش از ۵۰۰ نفر و به روایتهای گویا تری بیش از ۱۰۰۰ نفر زن و بچه مردم را کشتار کردن (غیر نظامی و جان به لب رسیده)
    ۲- تمام زیر ساختها فدای یک روز دموکراسی احتمالی فدای یک روز نبودن اینها…. البته این چیرا که ما داریم توهم زیرساخته…بگذریم…
    ۳- رشد اقتصادی برای جوک یک جوکه
    ۴- توریسم کلا نداریم
    ۵- همین الان هم نفت نداریم اون مقدار هم مال آقا و حاج قاسم و دار و دسته بود.
    موارد دیگه هم هر مرغ پخته ای میدونه چی به چیه

    اینقدر جو انسان بازی نگیرتتون وقتی یکی از اینا را می زنن ، از این اداها لا اقل برای مرگ پویا بختیاری طفلک در بیارین.
    و من الله توفیق و فهم.

  9. آدم بعضی نظرات و مقالات و کامنت ها را میخواند، میبیند که گوئی داعش و خلافت اسلامی ابوبکر الابغدادی چقدر طرفدار داشته که حالا همه ابراز خوشحالی میکنند!
    و از آن بدتر یک پهلوان و قهرمان ملی را از ابزار سرکوب ملت می شمرند! به بی سوادی و بی فرهنگی و بی شرافتی در نوردیدن مرزهای جدید میتوان تبریک گفت.

  10. مشکل فهم وتلقی از اتفاقاته! ترور یعنی چی؟؟؟ ایشون یک نظامی بود و مثل همیشه اومده بود جنگ . قبل از اینکه بزنه، زدنش. مسلح بوده در لیست تروریستی بوده ،شب و روز به طرف مقابلش( آمریکا) میگفته مرگ بر تو و با یک عده مسلح و فرمانده عالی رتبه در حال رفتن به پایگاهش بوده، ( این یک ترانسفر نظامیه) خودش هم از هیچ اقدام عملی و تئوری برای مرگ آفرینی دریغ نکرده. اومده بزنه، زودتر زدنش این جنگه ! نه ترور.
    نظامی هم در جنگ کشته میشه ، ترور نمیشه . این فهمش دشواره؟؟؟؟
    حالا یکی میگه شهید شد ،یکی میگه به هلاکت رسید. یکی میگه کشته شد. این بستگی به درک گوینده و قضاوتش داره. اما قتل و ترور در این مسئله ازمفاهیم ادبیات سیاسی و نظامی دوره و ای بسا خطای بچه گانه است. حالا فوقش بگید قربانی ضعف امنیتی یا قربانی تفاوت اشراف امنیتی دو طرف درگیر نزاع شد.
    بسته دیگه زیاد درس دادم… برید

  11. بد نیست که آقای کشتگر که ظاهرآ حافظه چندان خوبی ندارند ، مقاله چندی پیش خود را در نقد نظرات دکتر احمد زیدآبادی ، یکبار مرور کنند !
    ضمنآ بهتر است ایشان نگران عواطف و احساسات مردم ایران ، نباشند . تا جایی که من میفهمم ، اکثرآ از مهاجرت عارفانه سردار سلیمانی ، شادند .
    من در رابطه با نگرانی از عواقب این ترور با آقای کشتگر ، موافقم .

  12. – ترامپ گفت من هم صبح جمعه فهمیدم که قاسم سلیمانی به هلاکت رسید
    – برای تحویل جسد سلیمانی باید خانواده او پول موشک را بپردازد

    بدو قاسم سلیمانی و بدون مسعود رجوی و بدون ابوبکر بغدادی جهانی امن تر خواهیم داشت

    امیدوارم که کسانه که با ماله های خونی جنایت های ج ا را ماله کشی می کنند و از دلارهای نفتی آغشته به خون ج ا پول می گیرند روزی در دادکاه پاسخگو شوند

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

گسترش درگیری‌های نظامی میان نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی با اسرائیل پس از حملات هفتم اکتبر حماس، خاورمیانه را در وضعیتی خطیر قرار داده است. با کشته شدن حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان و پیش

ادامه »

یکی از شبه‌استدلالهایی که طرفداران جمهوری اسلامی (مانند رضا نصری) مدعی استاندارد دوگانه غرب درباره به فروش تسلیحات جنگی به کشورهای دیگر صورت بندی

ادامه »

سخنان اخیر رضا پهلوی در محفل « شورای آمریکایی- اسرائیلی» در شهر واشنگتن حقیقتا تاسف بار و شرم آور بود.

ادامه »