موشک های سپاه به کدام هدف شلیک می شوند؟

فرزانه روستایی

وقتی تجربه نظام های دمکراتیک تاکید می کند که نظامیان را از وارد شدن به عرصه های سیاسی منع کنید دقیقا به همین دلیل است تا رخدادی مانند آزمایش موشکی اخیر سپاه رخ ندهد و توان نظامی کشور که با پول مالیات و سرمایه های ملی برپا شده است و نیز موشک های تحت فرماندهی سپاه٬ در گیر بحث های سیاسی داخلی نشود. در جریان آزمایش موشکی اخیر که اندکی پس از انتخابات مجلس دهم و انتخابات خبرگان برگزار شد فرمانده هوا فضا سپاه جملات دوپهلویی را بیان داشت که که تعابیر متفاوت و بعضا بسیار خطرناکی از آن برداشت می شود.

بدترین رخداد این است که توان دفاعی کشور با برگزاری مانور های نظامی نمایشی نابهنگام مورد استفاده قرار گیرد تا به جناح های داخلی پیام های تهدید آمیز ارسال شود

فرمانده هوا فضای سپاه در جریان این مانور تاکید کرد که دشمنان بعد از برجام امنیت ملی ایران را هدف قرار دادند. او هیچ توضیحی پیرامون این موضوع ارائه نکرد که دشمن دقیقا در کدام نقطه امنیت ما را نقض کرده است. اما از لحن کلام او بر می آید که احتمالا منظور وی این بوده که دشمنان ما را تهدید کردند ما هم جواب آنها را با موشک هایمان می دهیم ٬ یا اینکه اگر در مقابل برجام خارجی سکوت کردیم در برابر برجام داخلی ساکت نمی نشینیم.

کدام دشمن ٬ داخلی یا خارجی

تا آنجا که از تحولات چند ماه گذشته بر می آید٬ به جز انتخابات ٬ کشور درگیر هیچ حادثه فوق العاده دیگری نبوده و اتفاق خاصی نیز در سیاست خارجی رخ نداده است. به عبارت دیگرایران در یمن با سوریه مداخله جدیدی نداشته است و خوشبختانه سوریه دوران آتش بس بین جناح های درگیر را می گذراند. تبلیغات و اقدام های اسراییل نیز علیه ایران هیچ تحول خاصی نداشته که آزمایش موشکی در پاسخ آن انجام شده باشد.هر چند روند مسلح شدن کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی با چنان سرعتی انجام می شود که گسترش فعالیت های موشکی یا برگزاری مانورهای نظامی امری کاملا طبیعی به نظر می رسد٬ اما اگر مانورهای نظامی با کامنت های دو پهلو فرماندهان نظامی همراه شد در آن صورت باید نگران این بود که نکند هدف از برگزاری مانورهای نظامی٬ بیش از مقابله با تهدید دشمنان خارجی٬ تسویه حساب با جناح های داخلی کشور باشد.

اگر مانورهای نظامی با کامنت های دو پهلو فرماندهان نظامی همراه شد در آن صورت باید نگران این بود که نکند هدف از برگزاری مانورهای نظامی٬ بیش از مقابله با تهدید دشمنان خارجی٬ تسویه حساب با جناح های داخلی کشور باشد.

بی تردید مهمترین رخداد صحنه سیاسی ایران دو انتخابات اخیر بود و طیفی از مسئولان امنیتی به جای استقبال از رای مردم ٬ نتیجه انتخابات مجلس دهم و خبرگان را نتیجه عملکرد دشمن و تاثیر پذیری افکار عمومی از جریان های نفوذ خارجی نامیدند.این دو انتخابات به این دلیل یک رکورد سیاسی محسوب می شود که تقریبا همه چهره های شاخص های اصولگرا را کنار گذاشت و بیشتر آرا به اصلاح طلبان تعلق گرفت. در جریان این انتخابات اصولگرایان ایران که همه فرماندهان سپاه نیز در طیف آنان قرار دارند به جای تحلیل آرای مردم ونیزآنالیز علت رویگردانی عمومی از اصولگرایان٬ برعکس تهدید و و ارعاب را انتخاب کردند. در چنین چهارچوبی ٬ وقتی فرمانده هوا و فضا در جریان مانور موشکی یک دشمن مبهم و بی عنوان را مطرح می کند تنها تعبیری که شکل می گیرد این است که سپاه با مانور موشکی خود پیام می دهد که در مقابل دشمن ( بخوانید رای مردم و جریان اصلاح طلبی) با همه توان می ایستند و اجازه نخواهد داد که این روند ادامه یابد.

با تاثر اگر حتی بخش کوچکی از اشاره مبهم فرمانده هوایی سپاه در مانور موشکی نابهنگام اخیر٬ انتخابات و رای مردم بوده باشد باید منتظر عکس العمل های جدی تری از سوی نظامیان بشدت سیاسی باشیم که پادگاه های سپاه و مانورهای موشکی را مهره های شطرنج سیاسی در مقابل مردم به حساب آورده اند. و باز هم با تاسف٬ خاورمیانه میانه بارها شاهد بوده است که نظامیان انبارهای بمب و مهمات خود را بر سر مردم و هموطنان خود خالی کرده اند.
هرچند قیاس فرماندهان و سرداران سپاه با ژنرال های نظام های دیکتاتوری خاورمیانه قیاسی بس باطل و ابتر است٬ اما ترس برادر مرگ است. نمی توان از یاد برد که بشار اسد برای مقابله با تظاهرات مردم حمص٬ شهر را با استفاده از بشگه های انفجاری با خاک یکسان کرد. جت های جنگنده سرهنگ فذافی تظاهرات مردم شهر سرت را از آسمان به گلوله بستند. صدام حسین نیز با استفاده از بمب های شیمیایی چنان مردم حلبچه را تادیب کرد که تاریخ بشر هیچگاه از یاد نخواهد برد. هیچیک از این نظامیان حتی در کابوس های خود نمی دیدند که عراق ٬ لیبی و سوریه به روزگار امروز دچار شوند. اما هر چه بود تحولات این سه کشور نابود شده دقیقا از همین نقطه شروع شد که نظامیان و ژنرال ها ابتدا با جملات دو پهلو و به صورت ضمنی در مسائل سیاسی دخالت و برخی را تهدید می کردند٬ ولی اندکی بعد رودربایستی را کنار گذاشته و با تهدید صریح و با ابزار های نظامی به جان مردم افتادند.

در صنایع موشکی سپاه چه می گذرد !

سه سال پیش تصاویر یک مانور موشکی سپاه با تبلیغات بسیار زیاد در رسانه ها پخش شد و انعکاس جهانی زیادی داشت .نیویورک تایمز با آنالیز تصویری که سپاه منتشر کرده بود اثبات کرد که مانور موشکی مورد ادعای ایران صحت نداشته و عکسی که منتشر شده فوتوشاپ است. نیویورک تایمز نشان داد که دود همه موشک هایی که با شلیک شده اند شبیه هم است. یعنی با فوتو شاپ تصویر شلیک یک موشک تکرار و این طور نشان داده شده که مثلا ده موشک به صورت همزمان شلیک شده است. هر چند صنایع نظامی کشور با توسعه و پیشرفت قابل توجهی مواجه بوده است اما انتشار تصویر از مانورهای جعلی یا بزرگ نمایی و بیش از حد سخن گفتن و غلو فرماندهان سپاه از دستاوردهای نظامی باعث می شود این تلقی در ناظران مسائل ایران ایجاد شود که فعالیت ها صنایع نظامی ایران جدی نیست و بیشتر به یک بلوف نظامی شباهت دارد.

هر چند صنایع نظامی کشور با توسعه و پیشرفت قابل توجهی مواجه بوده است اما انتشار تصویر از مانورهای جعلی یا بزرگ نمایی و بیش از حد سخن گفتن و غلو فرماندهان سپاه از دستاوردهای نظامی باعث می شود این تلقی در ناظران مسائل ایران ایجاد شود که فعالیت ها صنایع نظامی ایران جدی نیست

از سویی٬ هیچ دلیلی وجود ندارد تا این امر را توضیح دهد که چرا سپاه پیرامون مانورهای موشکی این قدر تبلیغات رسانه ای انجام می دهد و جنجال ایجاد می کند. چندی پیش منابع آمریکایی اعلام کردند که در جریان مذاکرات هسته ای کاخ سفید نگران بود تا اسراییل با حمله به تاسیسات هسته ای ایران کل روند مذاکرات را با بحران لاینحل مواجه کند. بنا بر گزارشی که منتشر شد ٬ به دستور شخص رئیس جمهور آمریکا تیمی از زبده ترین کارشناسان آمریکایی به همراه یک تیم انگلیسی موفق شدند تا کامپیوترهای وزارت دفاع اسراییل را هک کنند. در جریان این عملیات معلوم شد که اسراییلی ها پرواز آزمایشی و شناسایی بر فراز تاسیسات هسته ای ایران انجام داده اند. این تیم حتی به اطلاعات دوربین کلاه خلبان های اسراییلی در پرواز بر فراز ایران نیز نفوذ کردند تا دریابند اسراییل چه نقشه ای را احتمالا برای ایران تدارک دیده است. با این حال٬ و با وجود تبلیغات شدیدا ضد ایرانی ٬ اسراییل حتی یک بار هم در تبلیغات خود به این اشاره نکرد که بر فراز آسمان ایران پروازهای شناسایی انجام می دهد.

حال سوال این است که اگر اسراییلی ها نسبت به دستاوردهای بزرگ نظامی خود علیه ایران سکوت می کنند٬ چرا مقام های نظامی سپاه اینقدر پر حرف و پر تبلیغات هستند.چرا صنایع موشکی سپاه در نوک تیز جنجال های تبلیغاتی قرار دارد٬ تا حدی که به نظر می رسد حتی نسبت به توان موشکی ایران نیز اغراق می شود. یا چرا گفته می شود که موشک با برد ۲۰۰۰ کیلومتر برای زدن اسراییل طراحی شده است و روی بدنه این موشک ها به عبری عبارت مرگ بر اسراییل نوشته شده بود.بی شک این نوع تبلیغات ضد اسراییلی اگر تبلیغ خود کشی نباشد٬ بیشتر به نمایش فیلم کارگردانان آماتور و تازه کارشباهت دارد.

اما بدترین رخداد این است که توان دفاعی کشور با برگزاری مانور های نظامی نمایشی نابهنگام مورد استفاده قرار گیرد تا به جناح های داخلی پیام های تهدید آمیز ارسال شود. شاید هم به جهان پیام می دهند که انتخابات و رای مردم در ایران کاره ای نیست و کشور را همان هایی اداره می کنند که موشک ها را جا به جا می کنند. بزرگترین رخداد اخیر ایران این است که صندوق آرا و انتخابات بار دیگر نشان داد که می توان راه چند ساله را چند هفته ای طی کرد . اگر مردم ایران توانایی آن را دارند تا چنین معجزه های بی هزینه ای را با تاکید بر صندوق آرا خلق کنند بی تردید این توانایی را نیز دارند تا اگر روزی لازم شد در مقابل موشک های سپاه که نه ٬ بلکه در مقابل همه موشک های عالم نیز بایستند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

دکتر بیژن عبدالکریمی جزو معدود اندیشمندان و فلسفه‌ورزانی است که اغلب تلاش می‌کند اخلاق‌مدارانه، در اندیشه‌ورزی و کنشگری‌اش، با پرهیز از رادیکالیسم و اتخاذ رویکرد بینامرزی، میان گفتمان‌های مختلف و متضاد ایرانی، نوعی سازش و

ادامه »

بسیاری از شهروندان و بازیگران اقتصادی اعم از مصرف‌کننده، سرمایه‌گذار، تولیدکننده از خود می‌پرسند که چرا با هر تکانه در بازار ارز، قیمت‌ها در

ادامه »

«دحترِ هفت-هشت ماهه‌ای سرش را گذاشته است روی شانه‌ی چپِ مادر، سرش روی شانه‌ی راست‌ش خم شده است و پنداری

ادامه »