افزایش 25 درصد به بودجه نظامی از «پول‌های توجیبی»

زیتون-مهدی داوری: افزایش حدود 25 درصد به بودجه نظامی ایران و حدود 41 درصد به بودجه صدا و سیما با برداشت از صندوق توسعه ملی، آخرین شیرین‌کاری کمیسیون تلفیق مجلس است.

علی اصغر یوسف‌نژاد،سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس خبر داده که با «اجازه» رهبر جمهوری اسلامی، چهار میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت خواهد شد که دومیلیارد و 500 میلیون دلار یعنی حدود 63 درصد آن به بودجه نظامی اضافه خواهد شد. از این رقم 150 میلیون دلار نیز به صدا و سیما می‌رسد و سهم مقابله با ریزگردها هم همین مقدار است.

یک میلیارد و 200 میلیون دلار دیگر هم در آب‌رسانی به روستاها، آبیاری تحت فشار، آبخیزداری، بازسازی مناطق زلزله‌‌زده و سیل‌زده، واکسن پهلو و عفونت کودکان و پروژه‌های استان سیستان‌وبلوچستان اختصاص پیدا می‌کند.

مشخص نیست برداشت از صندوق توسعه ملی با«اجازه» رهبر جمهوری اسلامی برچه اساسی انجام شده است چرا که در اساس‌نامه این صندوق اشاره‌ای به این موضوع نشده است. پیش از این نیز برداشت از حساب ذخیره ارزی که صندوق توسعه ملی جایگزین آن شده با مصوبه مجلس انجام می شد. استفاده برای بودجه نظامی نیز در هیچ یک از مصارف پیش‌بینی شده در اساس‌نامه این صندوق ذکر نشده است.

بیشتر بخوانید

تقلیل مطالبات کمپین «تغییر بودجه به نفع مردم»

از سوی دیگر استفاده از منابع صندوق برای اعتبارات هزينه‌ای و تملك دارائي‌های سرمایه‌ای و بازپرداخت بدهی دولت به هر شكل ممنوع است.

مشخص نیست برداشت از صندوق توسعه ملی با«اجازه» رهبر جمهوری اسلامی برچه اساسی انجام شده است چرا که در اساس‌نامه این صندوق اشاره‌ای به این موضوع نشده است.

در همین حال محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس در توئیتر خود نوشت که «کمک به تسویه بدهی پاداش بازنشستگان آموزش و پرورش از صندوق توسعه ملی حذف شد» اما در مقابل«بودجه تقویت بنیه دفاعی از ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار پیشنهادی دولت به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یافت».

بودجه نظامی سال ۹۷ ارائه شده از سوی دولت حسن روحانی به مجلس که در حال بررسی است، حدود ۴۴ هزار میلیارد تومان، معادل ۱۰ میلیارد دلار، است.با این حساب بودجه نظامی اعلام شده ایران در سال آینده حدود 25 درصد افزایش پیدا می‌کند.

هر چند به گفته برخی کارشناسان دراین بودجه سود شرکت‌های سپاه پاسداران و وزارت دفاع محاسبه نمی‌شود.

هم‌چنین به گفته برخی کارشناسان،از جمله حسین آرین، «هزینه سالانه جمهوری اسلامی در سوریه بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تخمین زده شده است که بخش قابل توجهی از آن هزینه نظامی است».

نمایندگان مجالس نهم و دهم پس از توافق اتمی وین مصوباتی را برای افزایش بودجه نظامی ایران تصویب کرده‌اند. بر اساس برنامه ششم توسعه دولت موظف است، هر سال حداقل پنج درصد از «بودجه عمومی» را به بودجه دفاعی کشور اضافه و هم‌چنین نسبت به «توسعه و افزایش توان تولیدی موشکی» اقدام کند.

افزایش 150 میلیون دلار یعنی حدود 675 میلیارد تومان به بودجه صدا و سیما نیز در حالی است که ‌بودجه این نهاد یک‌هزار و ٦٤٦‌ میلیارد و ٤٢٠ ‌میلیون تومان پیش‌بینی شده است.به این ترتیب بیش از 41 درصد نیز به بودجه این نهاد اضافه خواهد شد.

اینک اما نمایندگان مجلس تصمیم گرفته‌اند که کاملا در جهت معکوس خواسته‌ها قدم بردارند و بودجه نهادهایی که شرکت‌کنندگان خواستار کاهش آن بودند افزایش دهند.

درهمین حال محمود صادقی در توئیتر خود خبر داد که بودجه صدا و سیما در جدول ارسالی برای «اخذ اذن از رهبری ۱۰۰ میلیون دلار» بوده اما این رقم در مصوبه تلفیق به ۱۵۰ میلیون دلار رسیده و« معلوم نیست» چگونه ۵۰ میلیون دلار در این میان به بودجه این سازمان اضافه شده است.

در کنار صدا و سیما، بودجه دیگر نهادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی خبرساز شده است. محمد مهاجری، از چهره‌های اصولگرا نوشت که «درسال ۹۷ هیچ انتخاباتی برگزار نمی شود. اما در لایحه بودجه در ردیف ۱۰۰۱۰۰۵ برای نظارت بر انتخابات که قاعدتاوظیفه شورای نگهبان است ۵۰ میلیارد تومان بودجه گذاشته اند. یعنی دولت برای کاری که انجام نمی‌شود هم پول می‌دهد».

پس از آن برخی از کاربران شبکه‌های مجازی یادآوری کردند که شورای نگهبان دفاتر نظارتی در همه شهرهای ایران دارد که از مدت‌ها پیش از انتخابات عملا پرونده‌های نامزدها را بررسی و به تعبیر دیگر زمینه‌های رد صلاحیت را آماده می‌کنند. حتی در نبود انتخابات نیز این دفاتر فعالیت دارند.

سخن‌گوی شورای نگهبان این سخنان را رد کرده و درعین حال گفته که بودجه این نهاد درسال 97 نسبت به سال 96 که انتخابات ریاست‌جمهوری را نظارت کرده بود، هفت درصد افزایش یافته است.

عباس‌علی کدخدایی هم‌چنین گفته بود:«آقایان باید با انصاف این موضوع را نگاه کنند، بودجه شورای نگهبان از پول توجیبی برخی مسئولین کمتر است».

به گفته تعدادی از نمایندگان مجلس، بودجه همه نهادهای مذهبی که مورد اعتراض بود از جمله بودجه موسسه محمد تقی مصباح یزدی، جامعه المصطفی و سازمان تبلیغات دست نخورده است.

طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون تلفیق مجلس، گفته که دراین کمیسیون تنها 260 میلیارد تومان از بودجه نهادهای مذهبی حذف شده است. پس از اعتراض‌های اخیر و شکل‌گیری کمپین‌هایی با عنوان«تغییر بودجه به نفع مردم»برخی امیدوار به تغییر بودجه در مجلس بودند.

اینک اما نمایندگان مجلس تصمیم گرفته‌اند که کاملا در جهت معکوس این خواسته‌ها قدم بردارند و بودجه نهادهایی که شرکت‌کنندگان خواستار کاهش آن بودند افزایش دهند. این هزارها میلیارد تومان اما گویا از سوی نهادهای رهبر جمهوری اسلامی «پول توجیبی» محسوب می‌شود.

Recent Posts

اعتبار فرآیندی محاکم؛ پاشنه آشیل انسجام داخلی و دیپلماسی بین‌المللی

  مقدمه: گسست میان نص قانون و وجدان جمعییکی از بنیادی‌ترین کارکردهای نظام حقوقی در…

29 آگوست 2026

قدرت، دریا و ایران؛ کالبدشکافی یک روایت ژئوپلیتیک

نوشتاری با عنوان «تأملی بر فرصت نهفته در آینده ایران؛ برخاستن از خاکستر بحران‌ها در…

29 آگوست 2026

تجربه دینی و بحران درک واقعیت در جهان مدرن

تجربه دینی چیست؟ در ترازوی نقد ۱ —طرح مسئله پرسش از ماهیت آگاهی، جایگاه انسان…

29 آگوست 2026

نقدی بر «انحطاط روشنفکری دینی در ایران معاصر»

اخیرا مقاله‌ ای در چهار بخش با عنوان " انحطاط روشنفکری دینی در ایران معاصر"…

29 آگوست 2026

فلسفه‌ی اخلاقِ باور در سیاست

یکی از شاخه‌های بسیار مهم فلسفه، اخلاق باور نام دارد. اخلاق باور، حیطه‌ی فکری است…

29 آگوست 2026

یادمانده‌هایی از آشنایی با زنده یاد ابراهیم یزدی

  به مناسبت نهمین سالگرد درگذشت دکتر ابراهیم یزدی دقیقا به یاد ندارم که از…

29 آگوست 2026