Categories: خبرها

تمدید ۱۰ ساله تحریم‌های آمریکا و واکنش ایران

زیتون- بهرام قاسمی، سخن‌گوی وزارت امور خارجه، تمدید ۱۰ ساله تحریم‌های آمریکا علیه ایران از سوی کنگره را «خلاف» توافق هسته‌ای توصیف کرده است.
سنای آمریکا پنجشنبه ۱۱ آذر با ۹۹ رای موافق و یک رای ممتنع، تحریم‌های این کشور علیه ایران را برای ۱۰ سال دیگر تمدید کرد. برنی سندرز تنها سناتوری بود که به این طرح رای نداد. پیشتر مجلس نمایندگان آمریکا نیز این طرح را با ۴۱۹ رای موافق در برابر یک رای مخالف، تصویب کرده بود.
سخن‌گوی وزارت امورخارجه در این رابطه گفت که «دولت آمریکا مسئول اجرای تعهدات بین‌المللی آن کشور است و تحولات سیاسی داخل آمریکا و ارتباطات میان قوای مقننه و مجریه آن کشور نمی‌تواند توجیهی برای اهمال و یا استنکاف از اجرای تعهدات بین‌المللی آن کشور محسوب شود.»
اعتبار قانون فعلی تحریم‌های ایران روز ۱۱ دی به پایان می‌رسد. این قانون از سال ۱۹۹۶ و در دولت بیل کلینتون اجرایی شد و بر اساس آن، سرمایه‌گذاری بیشتر از ۲۰ میلیون دلار در صنایع ایران به ویژه در صنایع انرژی ممنوع است. کنگره آمریکا پیشتر در سال ۲۰۰۶ به تمدید ۱۰ ساله این تحریم‌ها رای داده بود و با رای اخیر، کنگره این قانون را تا سال ۲۰۲۶ تمدید کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از «دموکرات‌های موافق برجام» گزارش داده که تمدید قانون تحریم‌ها نقض برجام «نیست»، بلکه ادامه تحریم‌هایی خواهد بود که سال‌هاست اجرا می‌شود.
در حالی که اوباما همواره اعلام کرده بود هرگونه طرحی که برجام را با خطر روبه رو کند و نقض آن محسوب شود، وتو خواهد کرد، به گزارش ایسنا یک مقام ارشد کاخ سفید از امضای این طرح توسط اوباما طی ۱۰ روز آینده خبر داد. این مقام ‌آگاه اظهار کرد دولت آمریکا معتقد است که این اقدام کنگره توافق هسته‌ای با ایران را نقض نمی‌کند، بنابراین شرایط لازم برای به امضا رسیدن از سوی رییس‌جمهوری را دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مورد این مصوبه سنای امریکا گفت که این تمدید عملا نقض صریح «برجام» است به ویژه اگر اجرایی و عملیاتی شود. علی اکبر صالحی امروز در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما توضیح داد که این قانون اکنون وجود دارد، اما «رییس جمهوری فعلی آمریکا آن را ملغی اثر کرده است و فعلا آثاری مترتب بر آن واقف نیست اما اگر دوباره عملیاتی و اجرایی شود، نقض صریح برجام است.»
صالحی درباره واکنش احتمالی ایران به اقدام آمریکا گفت که «جمهوری اسلامی ایران ضرورتی بر علنی کردن آن (اقدامات متعاقب) مساله ندارد ، ما پیش بینی های لازم را از قبل کرده ایم یعنی آمادگی خوبی داریم که بخواهیم واکنش نشان دهیم.» هرچند به گفته صالحی مقام‌های جمهوری اسلامی فعلا نمی‌خواهند اعلام کنند که چه کار خواهند کرد «چون که این موضوع را گذاشته‌ایم تا مسئولان نظام در زمان مقرر بنا به تشخیص به ما اعلام کنند و ما هم اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.»
منصور حقیقت پور، مشاور رییس مجلس نیز در این مورد گفت: «با این مصوبه برجام رسما نقض شده است و ما باید طبق قانون به حالت قبل از برجام بازگردیم.» اکبر رنجبرزاده، عضو هیئت رییسه مجلس در گفت و گو با ایسنا از تهیه طرحی سه فوریتی برای تکلیف دولت به از سر گیری فعالیت صلح آمیز هسته‌ای خبر داد و گفت که این طرح در جلسه علنی روز یکشنبه ملجس مطرح خواهد شد.

 

Recent Posts

اعتبار فرآیندی محاکم؛ پاشنه آشیل انسجام داخلی و دیپلماسی بین‌المللی

  مقدمه: گسست میان نص قانون و وجدان جمعییکی از بنیادی‌ترین کارکردهای نظام حقوقی در…

29 آگوست 2026

قدرت، دریا و ایران؛ کالبدشکافی یک روایت ژئوپلیتیک

نوشتاری با عنوان «تأملی بر فرصت نهفته در آینده ایران؛ برخاستن از خاکستر بحران‌ها در…

29 آگوست 2026

تجربه دینی و بحران درک واقعیت در جهان مدرن

تجربه دینی چیست؟ در ترازوی نقد ۱ —طرح مسئله پرسش از ماهیت آگاهی، جایگاه انسان…

29 آگوست 2026

نقدی بر «انحطاط روشنفکری دینی در ایران معاصر»

اخیرا مقاله‌ ای در چهار بخش با عنوان " انحطاط روشنفکری دینی در ایران معاصر"…

29 آگوست 2026

فلسفه‌ی اخلاقِ باور در سیاست

یکی از شاخه‌های بسیار مهم فلسفه، اخلاق باور نام دارد. اخلاق باور، حیطه‌ی فکری است…

29 آگوست 2026

یادمانده‌هایی از آشنایی با زنده یاد ابراهیم یزدی

  به مناسبت نهمین سالگرد درگذشت دکتر ابراهیم یزدی دقیقا به یاد ندارم که از…

29 آگوست 2026