قاسم سلیمانی، «قهرمان ملی» یا «بازوی سرکوب»

زیتون ـ محمدرضا سرداری: قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در اثر شلیک هوایی یک پهپاد آمریکایی به خودروی حامل وی در نزدیکی فرودگاه بغداد جانش را از دست داد. به گفته رسانه‌ها این پهپاد از پایگاه نظامی امریکا در قطر پرواز کرده بود. در این حمله هوایی ابومهندس، فرمانده سپاه حشد الشعبی عراق و همچنین تعدادی از اعضای سپاه پاسداران و فرماندهان حشد الشعبی نیز جان باختند.

پس از اعلام خبر جان باختن قاسم سلیمانی در عراق، جنگ لفظی بر سر این که وی شهید شده، کشته شده یا ترور شده در میان فعالان شبکه‌های مجازی بالا گرفته. برخی از ایرانیان که حتی با نظام جمهوری اسلامی زاویه دارند اقدام آمریکا را ترور و نقض قوانین بین‌المللی خوانده و از قاسم سلیمانی به عنوان یک نظامی میهن‌پرست تجلیل کرده‌اند؛ در مقابل برخی دیگر از ایرانیان نیز سردار سلیمانی را بازوی آیت‌الله خامنه‌ای خوانده و وی را یکی از عناصر سرکوبگر نظام معرفی می‌کنند. اما قاسم سلیمانی چرا و چگونه مورد هدف آمریکا قرار گرفت؟

ابهامات بر سر نحوه حمله به کاروان قاسم سلیمانی و همراهانش

همه چیز از حمله گروهی ناشناس به یک پایگاه آمریکایی در کرکوک عراق آغاز شد. حمله‌ای که یک پیمانکار آمریکایی را کشت و تعدادی از نظامیان عراقی را کشته و زخمی کرد. با این که هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفت اما آمریکا و انگلیس گروه «کتائب حزب الله» را بخشی از ارتش حشدالشعبی است متهم به دست داشتن در این حمله کردند. اما فرمانده حشدالشعبی که در عملیات هوایی آمریکا به همراه سلیمانی کشته شد؛ این ادعا را تکذیب کرده و آن را به داعش نسبت داده بود. با این وجود آمریکا این اقدام را بلافاصله تلافی کرد و در حمله  به پایگاه این گروه تعدادی از جمله برخی از اعضای سپاه پاسداران کشته شدند.

به گفته پایگاه اینترنتی شبکه آرتی عربی هواپیمای حامل قاسم سلیمانی وابسته به شرکت «اجنحه الشام» بوده و تعدادی از مسافران نیز قاسم سلیمانی را در هواپیما دیده‌اند.

این واکنش حمله به سفارت آمریکا در بغداد را به دنبال داشت اما در خبری غیرمنتظره یک پهباد آمریکایی قاسم سلیمانی و ابو مهندس را در یک خودرو هدف قرار داد. اما پرسشی که مطرح شده درباره پروتکل امنیتی سپاه قدس و نحوه سفر قاسم سلیمانی به عراق در شرایط تنش با آمریکا است. شبکه اسکای نیوز خبر داده دو خدمه سوری و عراقی هواپیمایی که قاسم سلیمانی با آن به بغداد پرواز کرده از سوی نیروی امنیتی عراق بازداشت شده‌اند. احتمال می‌رود این دو خدمه خبر سفر فرمانده سپاه قدس را مخابره کرده‌اند. با این وجود به گفته  پایگاه اینترنتی شبکه آرتی عربی هواپیمای حامل قاسم سلیمانی وابسته به شرکت «اجنحه الشام» بوده و تعدادی از مسافران نیز قاسم سلیمانی را در هواپیما دیده‌اند.

قاسم سلیمانیِ سلبریتی

یکی از موضوعات داغ امروز بحث بر سر شخصیت‌سازی صورت گرفته پیرامون قاسم سلیمانی است. سرداری که از امروز همه نیروهای طرفدار جمهوری اسلامی از اصلاح طلب تا اصولگرا را متحد کرده است. قاسم سلیمانی زمانی  شخصیتی سلبریتی به خود گرفت که پرچم‌دار مبارزه با داعش را در عراق و سوریه معرفی شد. اما به باور برخی سپاه قدس یکی از حامیان اصلی گروه‌های جهادی مسلمان منطقه علیه نیروهای خارجی در افغانستان و عراق بوده است.

در این زمینه حتی گزارش‌هایی در رسانه‌های بین المللی و محلی نسبت به نقش قاسم سلیمانی در تقویت طالبان در افغانستان و همچنین گروه الزرقاوی بنیاگذار اردنی الاصل داعش وجود دارد. با این وجود بسیاری در ایران و عراق و لبنان در سطوح مختلف در حال عزاداری برای فردی هستند از دید بعضی مقامات اروپایی و آمریکایی تروریست شناخته می‌شود.

تروریست خوانده شدن سپاه قدس از سوی اروپا و آمریکا و همچنین احتمال استرداد قاسم سلیمانی یکی از دلایل مخالفان پیوستن به FATF بوده است.

تروریست خوانده شدن سپاه قدس از سوی اروپا و آمریکا و همچنین احتمال استرداد قاسم سلیمانی یکی از دلایل مخالفان پیوستن به FATF بوده است.

 سید محمد نبویان دبیر پیشین کمیسیون ویژه برجام سال گذشته در یادداشت مفصلی استدلال خویش را برای مخالفت به الحاق به این کنوانسیون اعلام کرد: «کافی است نام سردار سلیمانی را در لیست SDN جستجو کنیم. در لیستی که در تاریخ ۲۴ می ۲۰۱۷ به روز رسانی شده است ده‌ها بار نام سردار قاسم سلیمانی ذکر شده است. » در این زمینه حتی بحث هایی بر سر تعهد دولت روحانی به استرداد قاسم سلیمانی مطرح شده بود که از سوی وزارت امور خارجه تکذیب شد.

آیا حمله به قاسم سلیمانی مشروع بود؟

بحث بر سر نحوه جان باختن قاسم سلیمانی نه تنها در ایران بلکه در آمریکا نیز محل مناقشه است. روزنامه واشنگتن پست طی یک نظرسنجی از خوانندگان خویش خواسته است در این زمینه اظهارنظر کنند. برخی از کشورهای اروپایی نیز اقدام آمریکا را شتاب‌زده توصیف کرده‌اند. دولت عراق حمله به سلیمانی در خاک عراق را نقض حاکمیت خویش خوانده است.

 در ایران اما بحث بر تروریستی خواندن این اقدام  است. از یرواند آبراهامیان مورخ ایرانی- آمریکایی تا پیروز مجتهد زاده معتقدند اقدام دولت آمریکا تروریستی است. این در حالی است نام قاسم سلیمانی در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای غربی قرار داشته است. اکنون بحث بر سر این است که آیا این اقدام نیز جنس کشتن اسامه بن لادن و ابوبکر بغدادی از سوی کماندوی های آمریکایی به عنوان رهبران دو سازمان تروریستی است یا تروریست خوانده شدن قاسم سلیمانی صرفاً یک اقدام سیاسی علیه ایران بوده است.

سندرم استکلهم و عزاداران قاسم سلیمانی

همان طور که خبر حمله به قاسم سلیمانی شوک آور بود؛ واکنش‌ها در میان ایرانیان نیز غیر منتظره بود. دست کم در میان بسیاری از از منتقدان آیت الله خامنه‌ای، واکنش‌های خشمگینانه و همدردانه با جانباختن قاسم سلیمانی از سوی شخصیت‌ها و گروه‌ها  دیده شد.

برخی هم اقدام ترامپ را تقبیح کردند و آن را اشتباه خواندند. در مقابل برخی  نیز گفتند که بخشی از عزاداران قاسم سلیمانی دچار «سندرم استکلهم» شده‌اند. مقصود از سندرم استکلهم ایجاد نوعی رابطه عاطفی میان قربانی و متجاوز است وقتی که تجاوز به دفعات صورت گیرد.

در مقابل عزاداری‌ها و همدردی‌ها؛ ویدیوهایی هم از شادی مردم در سوریه؛ عراق و حتی ایران نیز دیده شد.

آیا آیت‌الله خامنه‌ای، انتقام خواهد گرفت

یکی  از مهمترین موضوعاتی که در حال حاضر محل بحث رسانه های داخلی و بین المللی است؛ نحوه واکنش ایران به حمله آمریکا است. تا این لحظه کلیه مقامات کشوری و لشگری جمهوری اسلامی از «انتقامی سخت» سخن گفتند. روشن نیست واکنش ایران در صورت اقدام، چه ابعادی داشته باشد. سردار فدوی از فرماندهان سپاه گفته است که مقامات آمریکایی از آنان خواسته اند تا «متناسب» پاسخ دهند. منابع دیگری نیز نقل کرده اند که واشنگتن تهدید کرده اگر اقدام ایران وسیع باشد؛ میدان‌های نفتی و پایگاه های نظامی را در خاک ایران هدف قرار خواهد داد.

این ارزیابی در میان مقامات نظام وجود دارد که این حادثه از یک سو فرصتی برای جمهوری اسلامی است که تا بتواند بحران ناشی از کشتار آبان ماه را پشت سر بگذارد.

اما  از برخی از تحلیل ها نیز چنین برداشت می شود که در راس نظام تمایل واقعی به انتقام گیری وجود ندارد. این ارزیابی در میان مقامات نظام وجود دارد که این حادثه از یک سو فرصتی برای جمهوری اسلامی است که تا بتواند بحران ناشی از کشتار آبان ماه را پشت سر بگذارد و با بسیج کردن نخبگان در میان مدت مشروعیت تازه ای برای خویش جذب کند. در حالی که اگر کار به درگیری کلاسیک بیانجامد این دستاورد نیز از دست خواهد رفت.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، هم در آخرین‌توییت‌های خود نوشت که«ایران بسیار گستاخانه درباره‌ی هدف قرار دادن منافع آمریکا به عنوان انتقام صحبت می‌کند» و  صریح‌تر از همیشه تهدید کرد «اگر ایران به هر آمریکایی یا منافع آمریکایی حمله کند، ما ۵۲نقطه از مکان‌های ایرانی را هدف قرارداده‌ایم (به نشانه‌ی ۵۲آمریکایی که توسط ایران سال‌ها پیش به گروگان گرفته شده‌بودند)، بعضی مناطق به شدت سطح بالا و برای ایران و برای فرهنگ ایرانیان بسیار مهم هستند»

View Comments (22)

  • کسانی در زمان قاجار ، شهید رئیس علی دلواری را تخریب کردند، دروغ برای او ساختند چشمشان کور نامی خوش از آن عزیز در دل تاریخ ماند
    الان اینگونه هست و کسانی سعی دارند شخصیت و اقدامات شهید سلیمانی را تحریف کنند و دروغ ها از سر کینه ای که نسبت به جمهوری اسلامی ایران دارند می بافند، این دروغ گویان هم ذلیل خواهند شد و خواهیم دید که نام سلیمانی همانند آریوبرزن، آرش کمان گیر، رئیس علی دلواری ، میرزا کوچک و دیگران در دل تاریخ خوش خواهد درخشید به لطف حق تعالی.
    یک هم وطن مسلمان از اشکور رودسر

  • سران سپاه دشمن ایران هستند همه کوشش آنها برای حفظ حکومت ضد ایرانی و بهره برداری از آن است. خمینی و خامنه ای دشمنی نسبت به ایران را پنهان نمی کردند. عملکرد حکومت در این 41 سال نشان میدد اینها ضد ایران و ایرانی هستند. حرف از این روشن تر نمی شود که «اوجب واجبات حفظ حکومت است» ! دنبال منافع خود هستند.
    کار سپاه سرکوب و کشتار مردم است. قاسم سلیمانی هم در داخل کارش همین بود و در خارج هم پول مردم ایران را برای دشمنان ایران یا در راه ایجاد درگیری و بحران هزینه میکرد تا «دشمن» را از حکومت مقدس دور نگه دارد.
    پیش از رفتن نیروهای سپاه ، در سوریه داعشی نبود. اینها که رفتند داعش پیدا شد. آن همه جنایت کردند برای نگهداشتن حکومت اسد. دفاع از حرم هم بهانه و پوشش بود، حالا هم مدعی دفاع از ایران هستند که دروغ میگویند.

  • پاسخ به آزادی
    جملات اول را میگذرم، چون مقصود و مفهوم روشنی برایم نداشت.
    این حکومت از آغاز بد نبود! وقتی که مرحوم مهندس بازرگان رئیس دولت بود. از دوم بد شد، و آن وقتی بود، که دموکرات ها وکومله های کردستان و فدائیان گنبد صحرا شروع به جنگ و تجزیه طلبی کردند و تضعیف حکومت پا به ماه و ترساندن آخوند های قم و تهران آغاز گشت. و بعد، در مرحله سوم، چپ گرائی و فریب خوردن دانشجویان در اشغال سفارت و دانشگاه. و ...
    هوز هم "به" هست که "بهتر" شود. مردم صبور و غیور ایران! "به هستند و مبشود ایران را بهتر کرد.
    با آن پیشنهاد قانون اساسی هم کاملا موافقم.
    آمیزا هم خودتی!

  • علی تبریزی !
    این روزها توی خیابانها نیروهایتان را می بینی؟
    تو را به خدا به چهره اینها دقیق نگاه کن. درست مانند حزب الهی ها و بسیجی های سابق بسیاریشان حالت نرمال ندارند.
    ولی امر مسلمین جهان در این سن و سال که بحول و قوه الهی رو به آن دنیا دارد ، از این بدبختها سؤ استفاده میکند !
    مهدوی کنی هم با برانکارد و ویلچر به صندلی ریاست مجلس خبرگان آورده میشد. چند ماه در کما بود ولی کسی را نداشتند به جایش بگذارند! یعنی ولی امر مسلمین با نظام مقدسش تا این اندازه ناکارامد است که در این چهار دهه چند آخوند هم نتوانست موافق میل خود پرورش دهد بعد میخواهد امریکا را نابود و کاخ سفید را حسینیه کند !
    مردم ایران را بد بخت کرد ! خدا از شماها نگذرد !

  • آمیزا علی آقای تبریزی !
    اگر شما در خارج نباشید ، من بیخ گوش شما هستم. خدا از شما نگذرد اگر مرا دستگیر کنید. گویا خطالب به پهلوی طلب ها و ... نوشته بودید.
    ولی این حکومت از همان آغاز ناکارامدی و ضدمردمی بودنش را ثابت کرد. به نظر من باید ساختارش اصلاح شود و این تمرکز قدرت از میان برداشته شود. همان قانون اساسی پیشنهادی پیش از خرابکاری خبرگان اول خوب بود اگر شورای نگهبان نداشته باشد. همین را به رفراندوم بگذارند. به خدا برای خود خامنه ای و خانواده اش خوب است.عمر گذشت !
    موافقم که «باید ساخت، اما تلاش کرد با صداقت و تلاش بهترش کرد!» مگر اینکه نوشتید باید « بهترش » کرد . زیرا بهی نیست که بهتر شود. پیشنهادم همین است که در بالا نوشتم. خواهشمندم درباره اش بیندیشید. با هم کار کنیم.

  • در پی حرفهای ضد ایرانی خامنه ای همین قاسم سلیمانی تازگی به نیروهای عراقی گفته بود که ما اعتراض های خیابانی را سه روزه جمع کردیم ولی شما نمی توانید. بگذارید ما جمعش میکنیم !
    حشد شعبی را (با پول ایرانیها) برای همین درست کردند.

  • برادر !
    یعقوب لیث کجا؟ سلیمانی کجا ؟ آن برای آزادی ایران از دست مسلمانان بیگانه می جنگید ولی این برای سرکوب ایرانیان در راه حفظ حکومت بگفته خودشان اسلامی که رهبرش از همان آغاز ضد ایران شعار میداد و صدا و سیمایش در این چهار دهه همواره تبلیغ ضد ایرانی میکند.
    نظامی در جای خود آدم (دشمن) هم میکشد، ولی نه مردم بی دفاع را برای حفظ حکومتی که شعارش ضد ملی است. نظامی ملی دشمن می کشد نه مردم بی دفاع را که از بیداد و فساد حکومت به جان آمدند.
    سپاه پاسداران برای خدمت به ایران درست نشده. برگردید حرفهای ضد ایرانی خمینی و خامنه ای و دیگر سران حزب الله را بیاد بیاورید. پاسدار چنین حکومتی ، ملی و مردمی نیست.
    خودشان از آغاز دهه 60 تا کنون میگویند که ایران و ملی و میهن (و اقتصاد) برایمان مهم نیست ، ما برای اسلام و حکومت اسلامی انقلاب کردیم و می حنگیم نه برای کشور و ملی و ملت و ایران. «ملی» را ار نام مجلس شورا و وزارت ارشاد برداشتند و اسلامی گذاشتند. نشان ملی شیرو خورشید بگفته خمینی «منحوس» را از همین رو حذف کردند و یک «چنگک» را بعنوان نشان اسلام بجایش گذاشتند، نام سازمان شیر و خورشید سرخ را هلال احمر (که از عثمانی گرفته شد) گذاشتند.
    اگر در انگلیس یا فرانسه بود که کسانی با سؤ استفاده از قدرت و ثروت ملی این همه علیه ملت و نیکانش شعار نمیدادند و تبلیغ منفی نمیکردند.
    این چه حرفی است که پوتین از نبوغ نظامیش بهره میبرد؟! کدام نبوغ نظامی؟ پوتین از اینها سؤاستفاده میکند. اگر نبوغی هم باشد برای پاسداری از حکومت ولایت فقیه و نگهداری حکومت بعثی سوریه عضو کنفرانس 2 + 6 خلیج فارس (بقول خودشان عربی ) است نه برای ایران.
    آدمی که دستبوس و نوکر حاکمی ضد مردمی چون خامنه ای است که ملی و مردمی نمی شود. سپاه پاسداران در درون مرز سرکوب و کشتار میکند و در بیرون بحرانسازی و دشمن تراشی و کمک به نیروهای ضد ایرانی مانند حسن نصرالله و سران غزه و حکومت بعثی سوریه. زیرا این حاکمان در برون نیاز به دشمن و بحران دارند در درون احتیاج به سرکوب و کشتار مردم تا بر سر قدرت بمانند و غارت کنند.

  • پاسخ به آزادی
    کور و کر را به خود نگیرید، بعضی کور و کرند، مثل ترامپ. شما آقائید! ولی امیدوارم در آلبانی نباشید، اگر سلطنت طلب هستید، اردشیر زاهدی جواب شما را داده، همین.
    البته مردم شاید یک درصد سلطنت طالب باشند. و نیم درصد رجوی را بپسندند. و شاید پنج درصد ترامپ را و یک درصد پوتین را .
    اما اکثریت مردم، از حکومت ناراضی اند، اما وقتی نگاه به ترامپ و حامیانش میکنند، از هر چه انفلاب و اصلاح و آلترناتیو و آزادی طلبان دروغین و اپوزیسیون در پیتی و ... مایوس میشوند.
    و بضاعت دموکراسی و انقلاب و مشروطه و مشروعیت و روشنفکر و تاریک فکر ما همین وضع فعلی است.
    باید ساخت، اما تلاش کرد با صداقت و تلاش بهترش کرد!

  • جمهوری اسلامی این چهار دهه را به خیانت و جنایت گذراند. رهبر هم نمی گذراد اصلاح شود ، بنفع خود نمیداند. هرکس از هر راه برای این حکومت و رهبرش بکوشد و یا از آن دفاع کند در جنایت ها و خیانتهایش شریک است. بجای سینه زدن برای حسین بن علی و شعار دادن ، با حاکم ستمکار و خیانت پیشه با هر شیوه و ابزار که مقدور باشد مبارزه کنید، اگر آزاده اید.

1 2 3